Ikon på mobilens hemskärm – A2HS (Add to Home Screen) För att göra en responsiv app (webb-app) praktisk att använda behövs ett enkelt sätt för användaren att skapa en permanent ikon på sin hemskärm. För de användare som vet hur man gör detta med några snabba handgrepp är det ju enkelt men det kan vara rätt omständigt om man inte känner till det eller inte är så tekniskt intresserad. Vidare behöver webbsidan vara lite preppad med en snygg ikon och lämplig titel för att det skall bli snyggt. Detta kan med lite förberedelse åstadkommas genom ett script som aktiveras när servern märker att det är en mobil som besöker hemsidan.

En iOS-användare skulle till exempel kunna få hjälp med att lägga till en ikon på hemskärmen på sin iPhone på följande sätt:

  • hen landar på din responsiva hemsida för andra gången (kan konfigureras till första gången eller nån annan gång) så dyker en animerad prompt upp som uppmanar användaren att trycka på pastedGraphic.png -knappen (prompten pekar på just den knappen) och därefter välja ”Lägg till på hemskärmen”
  • användaren får sedan se en skärm som visar upp den snygga ikonen tillsammans med titeln och adressen till hemsidan samt en uppmaning att trycka på ”Lägg till”
  • resultatet blir en snygg väldesignad ikon på hemskärmen som användaren sen använder varje gång hen vill starta webb-appen


Micke De Geer